исторически музей във Велинград

Исторически музей във Велинград и уникалната му изложба от писани великденски яйца

от Dave Shaw
728 преглеждания

Историческият музей във Велинград е основан още през 1952 година. Той е съвсем близо до красивата църква „Света Троица“. Там се намира и къщата на партизанката Вела Пеева, на която е кръстен и градът. Музеят също носи нейното име. Има три постоянни експозиции, които са подредени в залите на историческия музей- етнографска изложба, мемориална и изложба на изрисувани Великденски яйца.

В музея се намира най-голямата изложба на красиви великденски писани яйца в цялата страна. Застъпена е характерна традиция за украсяване на яйца с писалка и восък, която е превърната в изкуство. Освен от околността на Велинград има яйца от цяла България, както и от Европа. Всяка година преди Великден в музея се прави временна изложба, в която могат да се включат различни участници с рисувани яйца. Много гости на града идват специално, за да участват в нея или пък само за да видят разнообразните техники. Прави се конкурс, като се избира победител, има и работилници за усвояване на техниките, които са най-интересни за малките посетители на музея.

Мемориалната изложба „Вела Пеева“ е посветена на живота на великата българска партизанка. Тя намира смъртта си през 1944 година, участвайки в Съпротивата срещу властта и прогерманската и политика през Втората световна война. През 1948 година няколко села се обединяват и взето решение градът, който познаваме днес, да носи нейното име- Велинград.

Тук е роден големият оперен певец Николай Гяуров. След смъртта  семейството решава да дари много негови лични вещи на историческия музей и така е създадена сбирка в негова чест. Тук могат да бъдат видени много сценични костюми, които е носел по време на постановки в „Ла Скала“, както и матрица на монета с неговия лик, плочи и партитури с изпълненията му, които го правят известен по света. Често тази експозиция гостува на различни музеи и нас и в Европа.

„Планината- гостоприемен дом“ е изложба с костюми на религиозните общности в Чепинския край.

В историческия музей има ежегодни Велинградски празници на културата, както и такива свързани с Николай Гяуров и Вела Пеева. Музеят работи цяла година и приема посетители.

Гостите на града, които често идват заради лековита минерална вода и отсядат в многобройните хотели във Велинград, задължително трябва да посетят музея.

Разгледайте също:

error: Content is protected !!