Несебър на входа на стария град

Археологически музей Старинен Несебър

от Dave Shaw
2586 преглеждания

Проучванията на археолози на несебърския полуостров и акваторията му през последните 40 години разкриват големи колекции от много значими исторически паметници.
Несебър е един от най-красивите градове по Черноморието на България, а историята му е хилядолетна. Многобройните паметници го правят много ценен за българската и европейската наука и култура. Несебър е основан от траките в края на второто хилядолетие преди Христа в края на 6 век преди Христа гръцки колонисти го правят гръцка град-държава. Рим включва града в своята империя през 1 век преди Христа, а в 4 век Несебър се е намирал в границите на Византия. Бил е завладян от българите през 812 г. Несебър достига своя разцвет през 13 – 14 век. Под властта на османските турци попада заедно със столицата на Византия – Константинопол през 1453 г, а през 1878 г. посреща руските войски в руско турската война.
Голяма част от тях от всичко намерено по време на археологическите експедиции в последните 40 години могат да се видят като експонати в новия Археологически музей на Несебър. Експозиционната площ на музея се състои от фоайе и четири зали.

Разгледайте също:

error: Content is protected !!