Исторически музей в град Тетевен

Историческият музей в Тететвен, който пази вековна история

от Dave Shaw
735 преглеждания

Сгушен в полите на Стара планина, се намира прекрасният град Тетевен. Той се намира съвсем близо до село Рибарица. През центъра му минава река Вир, и е известно , че градът съществува още от времето на каменната ера. Тук през годините местните са развивали много традиционни български занаяти, с което са направили града световноизвестен. И до днес има много паметници на културата, които Тететвен е съхранил. Гостите на града остават впечатлени от къщите на тетевенци още от времето преди Освобождението. Всеки е добре дошъл да отседне тук или пък да отпочине в една от многото красиви вили в Рибарица, която е съвсем близо до града.

Една от най-посещаваните и интересни забележителности в Тетевен е историческият музей. Той е създаден още преди повече от 100 години през 1911 година, но чак през 1932 година получава собствена сграда, която и до днес съхранява експонатите, събрани през годините. Тя е построена по инициатива на комитета към града „Георги Бенковски“ и е по проект на архитектите Иван Васильов и Димитър Цолов. Много хора от Тетевен са се включили в построяването и къде със средства, къде с труд. И до днес можете да видите плочата в памет на благодетелите, която се намира до самия вход на музея. През 1974 година се наложило сградата да се обнови и разшири, за да обслужва нуждите му. Днес за посетителите има три големи експозиции: Археология, Възраждане и Етнография, които показват историята на Тетевен и на село Рибарица от Античността чак до Освобождението. Музеят пази повече от 4600 различни експоната. Има много оръдия на труда от неолита, които са открити в пещерата Моровица, съдове и различни пластики от времето на траките както и много средновековни монети и оръжия. В етнографската част има различни експонати от бита на Тетевен- празнично и делнично облекло, различни средства за характерните за района занаяти златарство, тъкачество и резбарство. Има изложени носии от селата Рибарица, Бабинци, Малка Желязна както и много бродерии и красиви пафти. В отдела „Възраждане“ са показани фотографии и документи, ордени и лични вещи на граждани на Тететвен, които са се включили в борбите за Освобождението.

За съжаление, през 2000 година музеят е ограбен. Открадната е мощехранителницата на Свети Харалампий. Тя представлява тежко сребърно ковчеже, с красива гравюра върху капака на Свети Илия, с красиви орнаменти и евангелисти в четирите ъгъла. И до днес то не е намерено.

Музеят приема посетители всеки ден, през зимата е затворен само събота и неделя.

Разгледайте също:

error: Content is protected !!