цветна вятърна въртележка

Вятърната мелница на Несебър – Провлака, Несебър

от Dave Shaw
1272 преглеждания

От епохата на турското владичество има останали две сгради, които с типичния си изглед се открояват в общия силует на града. Това са двете вятърни мелници на града.

Едната на вятърна мелница се намира на северния бряг на курорта до останките на Базиликата, която пък е 6-ти век. Втората вятърна мелница се намира на материка сред сградите на един от съвременните хотели в курорта.

Корпусът на мелницата е с правилна цилиндрична форма, стените са изградени от зидан ломен камък ваден на място. През вратата с формата на свод, която е изградена от каменни блокове може да се влезе в приземния етаж, чието предназначение е било да се ползва като склад. До втория етаж на мелницата се стига по стълба изработена от масивни дъбови трупи. На това място е било използвано като жилищно помещение. До стената е направено огнище, чийто комин минава през цялата дебелина на стената и отвежда направо навън. Работното помещение на мелницата е на третия етаж. Там в средата се намират още запазени оригиналните воденични камъни и пострадалия скелет на простия, но остроумно изработен механизъм, посредством която е била използвана мощта на вятъра. Покривът с конусовидна форма заедно с механизма е могъл да се движи чрез допълнителни приспособления при нужда около оста на сградата, за да заема най-изгодното положение спрямо вятъра в дадения момент.

Разгледайте също:

error: Content is protected !!